Bireysel Mesaj Gösterim Modu

Görüntülenme: 181600

Harika yorumlarınız için sağolasınız arkadaşlar. Okuyanlardan varmıdır acaba gece sıcacık yatağından kalkıp secdeye varanlar? Umarım vardır.

Dünya hayatında geçen her anımız imtihan. Ve bana göre Rabbimiz tarafından insanoğluna verilen en büyük imtihan ve en büyük nimet boynumuzun borcu olan namazımız.

Rabbimizin Kur’an’da bir çok ayetiyle emrederek en çok önem verdiği ibadet olan namaz, Peygamberimizin (s.a.v.) ifadesiyle,ahirette hesaba çekileceğimiz ilk amelimizdir.


Düşünsenize abdestle başlıyoruz ruhi temizliğimize, secdelerimizle devam ediyoruz....Rabbim hakkıyla namazlarını kılanlardan etsin inşallah ki kurtuluşa erelim.

Ve son olarak Sevgili Zuhal' in tabiriyle Google amcadan bulup etkilendiğim şu açıklamayı eklemezsem içime sinmeyecek.

DUHA SÜRESİ
Kur’an-ı Kerimde Cenab- Hak bir takım varlıklara kasem vavı veya uksimu kelimesiyle yemin etmiştir. Fakat bu yemin ne için edilir, neden bir takım varlıklara edilir de aynı gruptan olan diğerleri ile edilmez,bunların diğerlerine üstünlükleri var mıdır?Örneğin TİN SÜRESİ’NDE “tin=incir” ve “zeytin”e yemin edilir de “üzüm”e , “ hurma”ya veya “nar”a edilmez, neden? Keza “ay” a,”güneş”e,”gök”e ve yerin bazı bölgelerine yemin edilir; neden?Bunlar , diğerlerinden daha mübarek veya daha mukaddes olduğu için mi seçilmişlerdir, yoksa bunların seçilmesinde başka kriterler mi rol oynamıştır?
Bu konuda Celalettin el-suyuti’nin EL-İtkan fi Ulumil-Kur’an adlı eserinde kısa da olsa doğru bir tesbiti vardır. Şöyle ki; yemin edilen varlıkla yeminin cevabı arasında ; önemli bir münasebet vardır;yani, yemin edilen şeyler, yeminle te’yit edilen haberin doğruluğunu gösteren akli deliller mahiyetindedir. “Veduha” süresinin tefsirinde bu, daha da vuzuha kavuşacaktır.
Niçin yemin edilir? Yemin neyin yerine geçer? Bir kimse , bir ihbarda bulunsa, bu da tereddüt ile karşılansa ,kişi; varsa hemen şahit gösterir, söylediğinin doğruluğunu teyit için. Bu konuda şahidi de yoksa bu sefer ALLAH’a yemin ederek , yani ALLAH’ ı şahit tutarak sözünü teyit etmeğe çalışır.”VALLAHİ” diyerek ALLAH’a yemin etmek, ALLAH şahidimdir ki, “....bu söylediklerim “doğrudur, demektir.
Peki; ALLAH’ın yemini ne demektir? ALLAH (CC) neden yemin eder? ALLAH’tan daha doğru sözlü kimdir? Müminlere göre ALLAH’ tan daha doğru sözlü kimse olamaz. Öyleyse ALLAH’ın bir takım varlıkları şahit getirmesi , inananların imanını itminan derecesine çıkarmak, inanmayanları da ilzam etmek için olabilir.
Özetlersek kasem (yemin) edilen varlıklar, yeminle te’yit edilen haberin doğruluğunu ispat eden akli delillerdir; müminlerin imanını itmi’nana ulaştırır, inanmayanlar için de ispatlayıcı akli
delilleri ortaya koyar...


Bu mesaj, ISIK tarafından, 03.02.2010 15:47:53 itibariyle düzenlenmiştir.
Abonelik Bilgisi Abonelik
Kullanıcı Adı:
Parola:
Bilgi Hatırlatma Yeni Üyelik
İletişim | Kullanım Şartları | Reklam Bilgileri | Tüm Üyeler | Ne Nasıl Yapılır? | Arama | RSS | Twitter | Facebook | Youtube

Son Üyeler: Gakk, busbus, siyamiaytar, 1234123123123, Siyami,
Son Oturumlar: