Öz Geçmiş
Adı: Mustafa, Soyadı: Birgin, Yıl: 1981, İl: Hatay, İlçe: Altınözü, Köy: Erbaşı
* * *
İş yapma eğilimi olmayan birinin, işçilerin bayram yaptığı bir günde dünyaya gelmesi, işçiler açısından talihsiz bir olay olsa gerek.
* * *
Köyündeki ilkokula 5 yaşında gönderilmişti. İhtiyaç için öğretmenden izin istedi ve gitti. Döndüğünde iyi bir dayakla karşılandı. Sebebini hâlâ bilmediği bu dayak yüzünden okula tam 1 sene gitmedi.
* * *
Köy okulu, 1-2-3 ve 4-5'inci sınıflar olmak üzere 2 odalı bir yerdi. Bizimkisi, henüz 2'inci sınıftaydı. Öğretmenin, 3'üncü sınıflara sorduğu ve yanıt alamadığı bir soruya, bizimkisinin doğru cevap vermesi; ileri zekâsının öğretmeni tarafından keşfedilmesi için yeterliydi. Öğretmen, onu ödüllendirmek istedi: Onu 2'inci sınıfların sıralarından kaldırıp 3'üncü sınıfların sıralarına oturttuğunda; bizimkisi, geri zekâlılığının etkisiyle ağlamaya başladı. Ta ki, eski yerine oturması söyleninceye dek.
* * *
Köyde ortaokul yoktu. Ailesiyle şehre yerleşti.
3 yıllık ortaokulun birkaç senesini "Öğretmenler Kurulu Kararıyla" da olsa 3 yılda bitirebilmişti.
* * *
Bizimkisi, lise 2'nin ilk döneminde 7 tane zayıfla eve geldiğinde; babası onu, köydeki eve götürme hazırlıklarına başlamıştı ki, araya girenlere duacıdır kendisi.
* * *
Sonra Selçuk Üniversitesi, Fizik Bölümünde okumaya başladı. 1-3'e takıldı, seneye de 2-4'e takılacağını söylüyor.
* * *
Birkaç ay tiyatro kursuna gitti, yüz bulamadı, bıraktı.
--------------------------------------
Yazan: Mustafa Birgin (2002)
Öz Geçmiş (Devam)
Evet, nerede kalmıştık...
Bizimkisi, tiyatro kursunu bırakmış olsa da, tiyatroya olan ilgisi devam etti. Bu uğurda kendi kendine bazı eğlenceli uygulamalar geliştirerek, kendini geliştirmeyi amaçladı.
***
"Dünyanın Dört Yanından Şarkılar" sloganıyla, "4 Yön" isimli, haftalık periyotlu, 20 bölümlük bir radyo programı hazırladı.
Bu programda, çok sevdiği bazı şarkıları, çok özel bir şekilde sunmak için erteledi durdu. Ve çok sevdiği o şarkıları bir kere olsun yayınlayamadı.
Bu "4 Yön" ismini ve radyoculuğu fazlaca sevdiği için, ilerleyen yıllarda bu isimle bir radyo kurma hayali var, bizimkisinin.
***
Fizik bölümünde, 2. sınıfta yer alan basit programlama (QBasic) derslerini, ders hocasının âdeta gösteri gibi sunmasından olacak; sonraki yıl, kendi kendine üniversite kütüphanesinden, QBasic'ten daha gelişmiş ve görsel olan "Visual Basic" programlama kitaplarını ödünç almaya başladı.
Gelip geçici bir merak sanıldı, başkalarınca. Ancak sonraki yıllarda daha kalın programlama kitaplarıyla Fizik derslerine katılarak, bazı arkadaşlarının, onun, hava atma çabası içerisinde olduğunu düşünmelerine sebep oldu.
Programlamanın başka boyutlarıyla (Web Programlama) ile de ilgilendi, sonraları.
Ve dönem arkadaşları birer birer mezun olup gitmiş; o ise, bu sefer elinde İngilizce bilgisayar programlama kitaplarıyla dolaşıyordu.
Günün birinde, o da Fizik bölümünü bitirdi ve şu söylemle hava atmaya başladı: "4 yıllık Fizik bölümünü, 8 senede bitirdim!"
***
Daha çok dinleme boyutuyla da olsa, İngilizce ile ilgilendi. Yıllar önce, anlamadığı halde, hergün yaklaşık 30 dakikalık sesli İngilizce bölümler dinlemeye başladı.
Bir zaman sonra, anlamaya başladığını iddia etmeye başladı.
Şimdilerde bu iddiasını biraz abartmış vaziyette.
***
"M. Birgin ve Takıntıları" başlığıyla, kendine ait www.mbirgin.com web sitesini yayınlamaya başladı.
Bu sitede sunulanlara erişim için hiçbir şekilde üyelik istemeyecek; yine de isteyenler üye olabilecekti.
Böylece ilgili içeriğe gerçekten ilgi duyan kişileri filtreleyebileceğini sanıyor.
***
"Enlem ve Boylam" adıyla, radyo programı havasındaki programı, web ortamında yayınlamaya, 2005 yılı başlarında niyetlendiyse de; mükemmeliyetçi takıntıları dolayısıyla, erteledi durdu.
Bazı zamanlarda bu ertelemelerden kendisi de rahatsız olmuş olmalı ki, şöyle bir söz söylemiş: "'Sonra, sonra' diyenler, 'sonra'nın da 'sonra'sı olduğunu düşünmezler mi?"
Daha önce yaşadığı deneyimlerini de anımsayarak ve "hiç olmayacaksa, biraz olsun" düsturunu benimseyerek; sonunda, 2007 yılı sonlarında, aylık periyotlu, "Envaiçeşit Müzik ve İçerik" sloganlı, "Enlem ve Boylam" projesine başlayabildi.
***
2003'te, belli periyotlarla, kendi kendine bazı uygulamaları yazma ve yapma zorunluluğu getirdi. Bunları "Haftalık Plân" ve "Aylık Plân" isimleri altında topladı.
Bunlar, kimileyin eğlenceli, yer yer çılgınca, bazen öylesine uygulamalar olsa da, şu an itibariyle 180'i aşkın "Haftalık Plân" ve 30'u geçkin "Aylık Plân"ı, yapmak bir tarafa; yazmak bile, belki onu tebrik etmek isteyişimizin nedenini açıklar.
Zaten tuttuğu bu notlar, dördüncü bir defter ile sürüyormuş.
Bu plânları daha kolay yönetebilme adına, programlama bilgisini konuşturarak, "Plânet" isimli bir program yazdı. Gerçi, geliştirdiği diğer bazı uygulamaların yanında (örnek, 1'den 10'a kadar olan sayıların toplamını yapan bir program) "Plânet"in lâfı edilmez; lâkin yeri geldiği ve isminin işleviyle olan uyumuna dikkat çekmek istenildiği için, lâfı edildi.
Onu yakından tanıyan arkadaşları, zaman zaman soruyorlarmış, "bu haftaki projen nedir?" diye.
Kulağımıza gelen duyumlara göre, bu plânlarını web ortamına aktarmaya hazırlanıyormuş.
***
Üniversiteyi bitirdikten sonra, sevgisi dışında, onu Konya'ya bağlayan bir sebep kalmamıştı.
Yaklaşık bir yıl önce, Ankara'da, özel bir şirkette çalışmaya başladı. Ve orada, Bilgisayar ve Web Programlama ile uğraşmaya devam ediyor.
***
Yakın zaman sonra askere gidecek.
Döndüğünde, bize bir şeyler anlatırsa, belki bu "Öz Geçmiş" daha da uzayabilir.
----------------------------------------------
Yazan: Mustafa Birgin (Ocak 2008)