Görüntülenme: 19584

Sevgili arkadaşlar edebiyatımızın incilerinden olan bazı şairler vardır. bunlardan bir taneside Mehmuet Akif ERSOY'dur...

Kendisi bilindiği üzere İstiklal Marşımızın şairidir. Onun eserleri ile ilgili kısa bir bilgi sunayım:

1.Safahat Birinci Kitap : Içinde 44 manzumevardir. Toplami 3 000 dize kadardir. Konularini toplumun aci çeken çesitli kesimlerinden, hürriyet, istibdat gibi siyasal olaylardan, sairin mistik duygularindan ve bu dünyevi vazifelerden almaktadir.

2. Safahat Ikinci Kitap : Süleymaniye Kürsüsünde Süleymaniye Camii'ne giden iki kisinin söylesilerini içeren bir baslangiçla kürsüde Seyyah Abdürresit Ibrahim'i konusturan uzun bir bölümden olusmaktadir. 1 000 dizedir.

3. Safahat Üçüncü Kitap: Hakkin Sesleri Toplumsal felaketler karsisinda insanlari uyarmak için gerçek Islami mesaji yansitmaktadir. Toplami 500 dize tutan 10 parça manzumedir. Manzumelerde Akif, partizanliga, umutsuzluga, irkçiliga ve ateizme çatmaktadir.

4. Safahat Dördüncü Kitap: Fatih Kürsüsünde Iki arkadasin Fatih yolundaki konusmalarini içeren bir bölümle, Fatih Camii Kürsüsü'ndeki vaizin konusmasi olarak verilen uzunca metni içermektedir. 1 800 dizedir. Toplumsal ve siyasal bir yergidir. Tembellik, gerilik ve bati mukallitleri hedef alinmistir.

5. Safahat Besinci Kitap: Hatiralar Tümü 1 600 dizedir. Manzumelerde toplumsal felaketler karsisinda Allah'a yakarilmakta, Islamiyeti gerektigi gibi ve geri kaldigi için tembel halk ve aydinlar suçlanmakta, Akif'in gezdigi yerlerdeki izlenimleri anlatilmaktadir.

6. Safahat Altinci Kitap: Asim 2 500 dizelik tek parçadan meydana gelmektedir. Savas vurgunculari, köylülerin durumu, geçmise bakis anlayisi, egitim-ögretim, medrese, irkçilik, baticilik, gençlik gibi birçok konu üzerinde durmakla birlikte, Akif'in gerçek görüsünü temel alir. Hocazade(Akif) ile Köse Imam arasinda karsilikli konusmalar biçiminde gelistirilmistir.

7. Safahat Yedinci Kitap: Gölgeler Akif'in 1918-1933 yillari arasinda yayimlanmis manzumelerini içermektedir. Bunlarin toplami bir kismi kita olmak üzere 41'dir. Manzumelerin üçü ayet yorumu olarak kaleme alinmistir. Yazdiklari dönemin Akif üzerindeki etkilerini yansitmaktadir.


8. "Son Safahat" : Ölümünden sonra, damadi Ömer Riza Dogrul tarafindan Akif'in basilmamis siirleri bir araya getirilerek bu ad verilmis ve 1943'teki toplu basimin sonuna konmustur. 16 manzumedir ve birçogu kitadir. Safahat'in daha sonraki basimlarinda "Son Eserleri" basligi altinda verilmistir. M.Ertugrul Düzdag'in tertip ettigi 8. Basimda bunlara 11 yeni manzume eklenmistir.

9. Safahat (Toplu Basim) : 6 Safahat'in ve Son Safahat'in yeni harflerle toplu basimidir. Ömer Riza Dogrul tarafindan basima hazirlanmis, bir mukaddime, indeks ve önsöz konulmustur.

 

1. "Ittihat yasatir, Yükseltir, Tefrika Yakar Öldürür" Mehmet Akif ile Aksekili Ahmet Hamdi Bey'in, Ittihat ve Terakki Cemiyeti'nin Sehzadebasi Kulübü'nde yaptiklari birer konusma "Mev'aziz-I Diniye Birinci Kisim" adiyla bastirilmistir.
Buradaki 54-60. Sayfalar Mehmet Akif'in konusmasini kapsamaktadir.
2. Kastamonu'da Nasrullah Kürsüsü'nde Akif'in Kastamonu Nasrullah Kürsüsü'nden yaptigi konusmasidir. Akif, Sevr Anlasmasi'ni anlatmaktadir.

3. Kur'an'dan Ayetler ve Nesirler Üç bölümlük eserin birinci bölümünde Kur'an Tefsirleri, ikinci bölümde Milli Mücadele döneminde yazilmis üç tefsiri ile Kastamonu ve ilçelerindeki vaazlari üçüncü bölümde ise edebiyat yazilari, hasbihalleri yer almaktadir.

4. Mehmet Akif Ersoy ( Safahat ve Istiklal Marsi Sairi), Kur'an -I Kerim'den Ayetler (Meal-Tefsir)- Mev'izeler (Balkan Harbi'nde-Milli Mücadele'de)
Hazirlayan: Suat Zühtü Özalp. Birinci kisimda Akif'in yorumladigi ayetlerin Kur'an yazisi ve Latin harfleriyle okunusu, meali ve tefsiri veriliyor. Bunlarin sayisi 32'dir. Ikinci kisim da sekiz konusma vardir. Bunlardan üçü Balkan Savasi yillarinda yapilmistir. Zaganos ve Nasrullah Camiileriyle Kastamonu ve ilçelerindeki konusmalarindan olusur.

5. Mehmet Akif, Istiklal Marsi Sairimizin Istiklal Harbindeki Vaazlari Hazirlayan: Hasan Bosnakoglu

6. Babanzade Ahmet Naim, Profesör Abbas Mahmut Akkad, Mehmet Akif: Iman ve Ahlak
Hazirlayan: Süleyman Fahir

7. Mehmet Akif Ersoy Hutbeler, sadelestiren Maruf Evren




1. Müslüman Kadini Misirli Ferid Vecdi'den tercüme edilmistir.
1. Hanoto'nun (Hanotaux) Hücmuna Muhammed Abduh'un Islami Müdeafaasi Fransiz Disisleri Basanlarindan Hanotaux, yazdigi bir makalede, Islamin medeniyeti kabule elverisli olmadigini ileri sürmüs, Muhammed Abduh da buna bir cevap vermistir. Akif'in bu çevirisi, daha sonra kitap haline getirilmistir.

3. Içkinin Hayat-I Beserde Açtigi Rahneler
Abdülaziz Çavis'ten çevrilmistir.

4. Anglikan Kilisesi'ne Cevap Abdülaziz Çavis'ten tercüme edilmistir. Kitap ayrica "Hazreti Ali'nin Bir Devlet Adamina Emirnamesi" adiyla da Mehmet Akif'in çevirisinden yayimlanmistir.

5. Mehmet Akif Külliyati Hazirlayan Ismet Hakki Sengüler. Akif'in çevirilerine ayrilmistir.



1. Orani (Kamil Flamaryon'dan)
2. Hadika-i Fikriyye (Ferit Vecdi'den)

3. Müslümanlikla Medeniyet (Ferit Vecdi'den)

4. Medeniyet-i Islamiye Tarihi'nin Hatalari (Siblinnumani'den) Corci Zeydan tarafindan yazilan Medeniyet-i Islamiye Tarihi adli eserin hatalarini göstermek amaciyla Hintli Siblinnumani'nin yazdigi eserlerdir.

5. Asr Suresi Tefsiri ( Muhammed Abduh'dan)

6. Alemi Islam: Hastaliklari ve Çareleri ( Abdülaziz Çavis'ten)

7. Müslümanlik Fikir ve Hayata Neler Bahsetti? ( Abdülaziz Çavis'ten)

8. Kavmiyet ve Din, Islam ve Medeniyet ( Abdülaziz Çavis'ten)

9. Esrar-ül Kur'an (Abdülaziz Çavis'ten) Bu eserin çogu bölümünü Mehmet Akif Ersoy tercüme etmistir.

10. Islamlasmak (Sait Halim Pasa'dan) Fransizcadan çeviridir.

Kendisi ile ilgili bilgileri www.mehmetakifersoy.com adresinden bulabilirsiniz

Bu mesaj, m1gin tarafından, 14.05.2011 22:21:53 itibariyle düzenlenmiştir.
Taceddin Dergâhı
2009/04/09 9:59 - Güncelleme: 2019/01/08 23:26
Bildir! Alıntı ile cevap yaz Oyla! (0 oy)

Taceddin Dergâhı, İstiklâl Marşı'nın yazıldığı mekandır. Akif, Milli Mücadeleye katılmak için Ankara' ya geldiğinde ev bulmanın çok zor olduğundan dolayı Dergâhın şeyhi tarafından ikâmet etmesi için Mehmed Akif e tahsis edilmişti.
Burası Akif in dostlarını ağırladığı, ülke sorunlarının, sanatın ve Milli Mücadele ile ilgili konuların konuşulduğu, tartışıldığı ve bağımsızlık mücadelesinin odak noktalarından biridir. Bu açıdan da Taceddin Dergâh' ı önemli ve hatırlanması, korunması gereken bir mekandır.
Ancak Dergâh çok uzun yıllardır kendi kaderine terkedilmiş, bakımsız ve içinde sarhoşların barındığı bir yer olarak kaldı. İlk olarak 1968 yılında, Ankara Eski Valisi ve senatör Ömer Naci Bozkurt tarafından fark edilerek tamir ve tadilatı yapıldı.
Daha sonra, bazı sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte Mehmed Akif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı' nın çabalarıyla Akif i anma günlerinin yapıldığı bir merkeze dönüştü.
Ancak bizzat Hacettepe Üniversitesi sit alanı olan bu bölgede kaçak yapılarla Dergâh' ın etrafını kuşattı. Mahkemede yıkım kararı alınmasına rağmen bu binalar yıkılamıyor.
Dergâh "Mehmed Akif Ersoy Evi" olarak hizmet veriyor.

Abonelik Bilgisi Abonelik
Kullanıcı Adı:
Parola:
Bilgi Hatırlatma Yeni Üyelik
İletişim | Kullanım Şartları | Reklam Bilgileri | Tüm Üyeler | Ne Nasıl Yapılır? | Arama | RSS | Twitter | Facebook | Youtube

Son Üyeler: Mete123456, Hayati, masalozt, masalozturk, aculha,
Son Oturumlar: