Görüntülenme: 14215
Tanrı Kötü müdür?
2009/08/04 16:03 - Güncelleme: 2024/09/23 18:58
Bildir! Alıntı ile cevap yaz Oyla! (0 oy)

Yahudi asıllı olduğu tartışılan ünlü bilim adamı ve mucit Albert Einsten daha küçük yaşta hocasına vermiş olduğu çarpıcı cevapla inancını savunabilmiştir.Burdan almamız gereken en önemli ders bence hocasını zor duruma düşüren çocuğun görüntüsü değil inandığı gibi yaşayabilen ve inancı karşısında kim olursa olsun savunabilen bir çocuk görüntüsünü tasvir etmeliyiz.Bu videoyu bu düşünceyle tekrar tekrar izlememiz ve ders  almamız gerektiği kanaatindeyim.

Çoktan Seçmeli Bir Ortam
2009/09/06 0:11
Bildir! Alıntı ile cevap yaz Oyla! (0 oy)

Videodaki profesörün kurduğu mantık oldukça basit ve hatalı gibi. 

Yani Tanrı'nın kötülüğü yaratmış olması, O'nun kötü olduğu anlamına mı gelir?
Değil elbet! 
Kaldı ki, çoktan seçmeli bir sınavda, öğrencilerin doğru olan bir cevabı tespit edebilmeleri için, diğer cevapların yanlış olması gerekir!
Nihayetinde de bu dünya imtihan yeridir... Sadece iyi/güzel/olumlu elemanlar/enstrümanlar ödül yerinde bekliyorlar. 


Bugünlerde İngilizce bir cep kitabı okuyorum... Bir bölüm, bana bu videodaki konuyu hatırlattı. 

Kitapta diyordu ki;

God has given a man the right of selection. He is free to do what he wishes. Therefore he is responsible for every thing he does. If a human being wants to do good or bad things God creates this deed. This is what we means "good or evil takes place with the consent of God."

Tercüme edebildiğim kadarıyla;

Tanrı, insana seçme hakkı vermiştir. O insan istediğini yapmakta özgürdür. Bu yüzden, o insan yaptığı her şeyden sorumludur. Eğer bir insanoğlu iyi ya da kötü bir şey yapmak isterse, Tanrı bu eylemleri yaratır. İşte, 'iyilik ve kötülük Tanrı'nın rızasıyla oluşur' derken bunu kastediyoruz.
Bu mesaj, m1gin tarafından, 06.09.2009 00:25:23 itibariyle düzenlenmiştir.
İngilizce kelime ezberleme oyunu: https://vav.mbirgin.com
Yanıt: Tanrı Kötü müdür?
2009/09/16 16:23
Bildir! Alıntı ile cevap yaz Oyla! (0 oy)

Oldukça ilgilimi çeken video hakkında merak ettiğim birşey var öyleyse;Einstein in İngiltere de açık artırmaya çıkarılan mektuplarında "Tanrı kavramı benim için insanoğlunun zayıflığının bir ifadesi ve ürünü olmaktan öteye gitmiyor. İncil de muteber, ancak yine de hayli çocukça olan ilkel efsanelerin bir toplamından ibaret" ifadelerini kullanmasına ne açıklama getireceğiz ?

Yanıt: KADER NEDİR?
2009/10/28 1:56
Bildir! Alıntı ile cevap yaz Oyla! (0 oy)

nerede okumuştum bilmiyorum pratik olarak kader konusunu anlamamda faydalı olmuştu bu örnek..

yolunun meyhanenin önüne düşmesi kaderin ama o meyhaneye girip girmemekte vereceğin karar senin kararın...

sana sunulan rızık kaderin ,ama onu nerede harcayacağın kendi iraden...

keşke denklemi değiştirmek o kadar kolay olsaydı..:)  imtihan her yerde ve her zaman...

Yanıt: Tanrı Kötü müdür?
2010/02/22 17:35
Bildir! Alıntı ile cevap yaz Oyla! 6,5 (1 oy)

Şerri de Allah mı yaratıyor?

--------------------------------------------------------------------------------

İslam'a göre hayrı, iyiyi, güzeli yaratan da Allah'tır; şerri, kötüyü, çirkini yaratan da. "Allah şerri nasıl yaratır?" diyenler var.

Güya bunlar şerri yaratma fiilini Rabbimize yakıştıramıyorlar. Oysa, sanılanın aksine bu O’nun yüceliğinin alametidir.

Güzel cisimlerin resmini gayet iyi yapan bir ressam, çirkin suretleri de aynı başarıyla resmedebiliyorsa, bu onun sanattaki mükemmelliğini gösterir. Çirkin varlıkların resmini yapamasaydı, bu bir noksanlık olurdu. Kötülükleri yaratma konusuna da bu misalle bakılabilir.

Kaldı ki, şerri yaratmak değil, işlemek şerdir.

"Şerri Allah yaratmıyor" diyenlere hemen soralım: Allah yaratmıyorsa, kim yaratıyor?

Bu soruya verilecek her cevapta şirk kokusu var. Yaratmak Allah'a hastır ve O’nun eşi, benzeri, yardımcısı, ortağı yoktur. Bu meselenin bir yüzü.

Bir de konunun imtihan yönü var. Eğer Allah, sadece hayrı yaratsaydı, kötülükler hiç olmazdı. O zaman imtihanın da bir manası kalmazdı. Harama girmek, günah işlemek, inkar etmek mümkün olmazdı. Herkes mecburen melek gibi olurdu. Oysa Rabbimizin muradı bu değil. O, kulun kendi isteğiyle hayra yönelmesini arzu ediyor. Bu sebeple, kulun iradesi neyi tercih ederse onu yaratıyor.

Mesela, ayaklarla camiye de gidilir, meyhaneye de. Birincisi hayır, ikincisi şerdir. Allah, kulun dilediğine göre yaratır. Meyhaneye yönelen ayaklar taş kesilseydi, harama meyleden gözler kör olsaydı, ibadet etmeyenler belli bir hastalığa yakalansaydı, kulun iradesi kalmazdı.

Şu halde, iyilerle kötüleri ayırmak için, hayrın yanında şerri de yaratmak hikmetin ta kendisidir. Sanıyorum, bu açıklama, "Allah, şerre niye mani olmuyor?" sorusunun da cevabıdır.
                     

                                       Prof Dr Alaadin Başar

Abonelik Bilgisi Abonelik
Kullanıcı Adı:
Parola:
Bilgi Hatırlatma Yeni Üyelik
İletişim | Kullanım Şartları | Reklam Bilgileri | Tüm Üyeler | Ne Nasıl Yapılır? | Arama | RSS | Twitter | Facebook | Youtube

Son Üyeler: paraklit, ZUBEYR, MEMUR58, ben_enemie, Ellaeso,
Son Oturumlar: