Dargin olana, üç günden önce gidip barismak, daha iyidir. Güçlük olmamasi için, üç gün izin verilmistir. Daha sonra günah baslar ve gün geçtikçe artar. Günahin artmasi, barisincaya kadar devam eder.
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Birbirinizle münasebeti kesmeyin! Birbirinize arka çevirmeyin! Birbirinize kin ve düşmanlık beslemeyin! Birbirinizi kıskanmayın! Ey Allah’ın kulları kardeş olun! Bir müslümanın diğer kardeşine darılarak 3 günden çok uzaklaşması helal değildir.) [Buhari]
(Bir müminin din kardesiyle üç günden çok dargin durmasi caiz degildir. Üç gün geçtikten sonra, onunla karsilasirsa, ona selam verip hatirini sormalidir. O kimse selamini alirsa, birlikte, sevaba ortak olurlar. Selamini almazsa günaha girer. Selam veren de küs durma mesuliyetinden kurtulmus olur.)(Ebu davud)
(Din kardesiyle bir yil dargin duran, onu öldürmüş gibi günaha girer.)(Deylemi)
“Kim üçgünden fazla küs kalır ve ölürse cehenneme girer”(Nesai)
"insanlarin amelleri, pazartesi ve persembe günleri Hak teâlâya arz olunur. Hak teâlâ da, kendisine sirk kosmayan herkesi affeder. Ancak bu magfiretten birbirine kin tutan iki kisi istifade edemez. Cenab-i Hak, “O iki kisi barisincaya kadar amellerini getirmeyin” buyurur"
Hadis-i serifte,
(Sana darilana git, baris! Zulüm yapani affet. Kötülük yapana iyilik et!) buyuruldu.
(Nafile namaz, oruç ve sadakadan daha faziletli amel iki kişi arasini bulmak ve düzeltmektir. Çünkü ara bozuklugu dini kökünden yikar.) (Tirmizi)
Karı-kocanın veya dargın iki kişinin arasını düzeltmeye çalışmak çok sevaptır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(İki kişinin arasını düzeltmek, nafile oruç ve namazlardan daha faziletlidir.) [Taberani]
[Bazı kimseler, namaz kılmayıp, oruç tutmayıp, "Ben iki dargını barıştırdım, çok sevap aldım" derler. Namaz kılmayanın böyle iyiliklerine sevap verilmez. İyiliklere sevap verilebilmesi için doğru iman etme ve namaz kılma şartı vardır.]
(İki kişinin arasını bulmak için hayırlı söz söyleyen yalancı değildir.) [Müslim]
(yani iki kişiyi barıştıtırken yalan söylemek caizdir)