Görüntülenme: 5297

 Bırakmak için çok sebebiniz var... ve bırakmak için çok ciddi sebepleriniz var:
Internet’te sigarayı bırakırken yalnızsınız!

Sigarayı bırakma kararıyla tüm hayatınız değişecek. Sigarayı bırakmak kolay olmayacak. Pek çok kişi başarmak için desteğe ve motivasyona ihtiyaç duymakta. Ama bırakabilirsiniz. Her gün binlerce sigara tiryakisi sigarayı bırakıyor. Başaranlar insanlarda en az sizin kadar tiryaki.
Araştırmalara göre sigara tiryakilerinin %70’i sigarayı bırakmak istiyor. Bırakmak isteyenlere için öneriler:

A.Bir doktora başvurarak yardım istebilirsiniz.

B.Sigara karşıtı sivil toplum kuruluşlarına başvurabilir ve yardım alabilirsiniz.
Sigarayla Savaşanlar Derneği:

Tel: 0 216 216 26 24 (İstanbul-Merkez)

C.Kesin kararlı iseniz kendi iradenizle başarabilirsiniz. Bunun için bazı öneriler:

1.Başkalarıyla sigara alışkanlığınız hakkında konuşun. Sigara içmeyenlerin içenlere nasıl tepki gösterdiklerini araştırın. Sigara içmenin kötü yönlerini değerlendirin.

2.Sigarayı bırakma konusunda bilgi toplayın. Bunun en iyi yolu, sigarayı bırakmış kişilerle konuşmaktır. Nasıl başardıklarını sorun. Canınız sigara istediğinde, yakmadan önce bir dakika bekleyin. Kendinize, gerçekten isteyip, istemediğinizi sorun.

3.Sigara bağımlılığınızı azaltın. (sürekli değişik markalar için, yarım içip söndürün, daha az katranlı sigaraları tercih edin)
Kendinize mutlaka yeni bir faaliyet bulun. Spora başlayın, yeni bir şey öğrenin. Sigarayı aklınızdan çıkaracak ya da içmenizi engelleyecek bir uğraş edinin.

4.Bırakmaya karar verin ancak tarihine karar vermeyin.
İçtiğiniz sigara miktarını her gün biraz daha azaltın. Kesinlikle kartonla sigara almayı bırakın. Dişlerinizi eskisinden daha sık fırçalayın. Sigarayı bırakmak isteme nedenlerinizi yazın. Her hafta yeni bir marka için. Sigara içme isteğinizi erteleyin. Ailenizden ve arkadaşlarınızdan yardım alın.

5.Bırakmak için bir gün belirleyin.
Kendi kendinizle sigarayı bırakmak üzere bir kontrat yapın. Gittiğiniz her yerde sigara içilmeyen bölümde oturun. Alkol almayın. Mutlaka egzersiz yapın.

6.24 saat boyunca hiç sigara içmeyin.
Yürüyüş yapın, jimnastik yapın, futbol oynayın. Dişleriniz temizletin, sık sık fırçalayın. En sevdiğiniz elbiselerinizi kuru temizlemeye yollayın ya da yıkayın. Tüm kül tablalarını temizleyin.

7.24 saat içmemeyi başardıktan sonra, bir hafta boyunca hiç içememeye karar verin.
Sigara ve içki içilen tüm ortamlardan uzak durun. Yediğiniz şeylerden daha iyi tat almaya başlayacaksınız bunu hissedin.

8.Bir hafta içmemeyi başardınız, şimdi bir ay içmemeye karar verin.
Düzenli olarak spor yapın. Her hafta daha önce hiç yapmadığınız bir şey yapın.

9.İlk üç ayınızı tamamlayın.

10.Sürekli egzersizlerinizi arttırın. Hafta sonları yürüyüş yapın. Sigaraya verdiğiniz parayı biriktirip, kendinize küçük ödüller alın, sevdiklerinize küçük sürprizler yapın.


Bir yılınızı tamamlayınca kendinizi ödüllendirin. Yakınlarınızla başarınızı kutlayın.

 

 

 

EmirKaan & ElaSuna

" a)Tüberküloz

 b)AIDS

 c)Sıtma

 d)Tütün

 e)Cinayet

 

    Dünya Sağlık Örgütü'ne göre tütün şu anda dünyadaki ölümlere neden olan ikinci büyük etmendir.Dünyadaki yetişkin ölümlerinin %10'unun sebebi tütündür ve bu da yılda 5 milyon ölüm anlamına gelmektedir.Kanserse şu anda yılda 7 milyon insan öldürmektedir.

   Eğer istatistikler bugünkü değerlerde artmaya devam ederse (ve sigaraya bağlı hastalıklar da böyle artarsa) tütün,2030'da yılda 10 milyon kişiyle dünyadaki en büyük katil olacak.

   1,3 milyar insan düzenli olarak sigara içiyor.Bunların yarısı (yani 650 milyon kişi) sigara içtikleri için ölecek.

    Gelişmekte olan ülkeler en çok zarar görecek olanlardır.Günümüzde sigara içen insanların %84'ü,orta ve düşük gelirli ülkelerde yaşıyor ve bu ülkelerde sigara kullanımı 1970'ten beri sürekli artıyor.

    Bunun aksine,ABD'de erkekler için 1950'lerde %55 olan sigara içme oranı 1990'larda %28'lere indi.Ortadoğu'da nüfusun %50'sini oluşturan erkeklerin tütün kullanımı 1990-1997 arasında %24 arttı.

    Gelişmekte olan ülkelerdeki sigara kullanımının ekonomik sonuçlarının sağlıkta yarattığı sonuçlar kadar yıkıcıdır.Nijer,Vietnam ve Bangladeş gibi yerlerde yoksul aileler tütüne,besin maddelerine harcadıklarının üçte biri kadar daha fazla para ayırıyor.

    Modern bilim ancak 1940'larda tütünün hastalıklarla alakasını ortaya koydu.

    Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) yayınladığı "Küresel Tütün Salgını-2008" adlı rapora göre,Türkiye dünyada en çok sigara içilen 10 ülke arasında yer alıyor.Buna göre,dünyada sigara kullanan insanların üçte ikisi, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 10 ülkede yaşıyor.18 yaş üstü nüfusun %34,6'sının (erkeklerin %52'si,kadınların %17'si) sigara içtiği Türkiye'de sigara içenlerin sayısı 17-20 milyon civarında.

    2004'te Himalayalar'daki Butan Krallığı, sadace kamusal alanda sigara içilmesini yasaklamakla kalmayıp,tütün satışlarını da yasakladı ve dünya üzerinde bunu yapan ilk ülke oldu."*

                                                                                        *Cahillikler Kitabı-NTV Yayınları

 

     En büyük sigara ve ilaç fabrikalarının ABD'de olduğunu düşünürsek,sadece topla tüfekle,fosfor bombasıyla yapılan saldırı savaş değildir.En kısa zamanda gerçekleri farketmemiz gerek. 

Abonelik Bilgisi Abonelik
Kullanıcı Adı:
Parola:
Bilgi Hatırlatma Yeni Üyelik
İletişim | Kullanım Şartları | Reklam Bilgileri | Tüm Üyeler | Ne Nasıl Yapılır? | Arama | RSS | Twitter | Facebook | Youtube

Son Üyeler: Gakk, busbus, siyamiaytar, 1234123123123, Siyami,
Son Oturumlar: