Bireysel Mesaj Gösterim Modu

Görüntülenme: 141477

aşağıdaki yazı bir alıntıdır ve hadisi şerifi bu tercümesiyle birlikte bir çok yerde görebilirsiniz.  ...

 


Sahihi Buhari’de Kitabu’l-Edeb, Bab:83, Hadis:158
Edubu’l-Müfred, İmam Buhari, Hadis: 618
Sahihi Müslim, Bab:12, Hadis: 63 (2998)


لآ يُلْدَعُ الموًمِنُ مانْ جُحْرٍ مَرَّتَيُنِ

“Mümin bir delikten iki defa sokulmaz (ısırılmaz)”

"Cuhr" kelimesi delik manasına gelir. Özellikle yılan deliği olarak belirtilmemektedir.

Bu rivayette bulunan “La Yuldegu” ifadesindeki “Yuldegu” eğer “Le-De-Ge” kökünden ise El-Beyan yazarına göre “birini akrep veya yılan sokmak (soktu)” manasına gelir. Ancak bu fiil malum değil, meçhuldür. Dolayısı ile Meçhul Fiilin mazisi “Lu-Di-Ga”, Muzarisi ise “Yu-L-De-Gu” şeklinde gelir ve mazisi “sokuldu”, muzarisi ise “sokulur” manasına gelir.

Meçhul, Muzari Fiil’in başına Nefy (olumsuzluk) edatı olan “La” geldiğinde kelime “La-Yu-L-De-Gu” olur ve bu defa manası “Sokulmaz” şekline döner. Hadisi Müslim şerhinde merhum Ahmet Davudoğlu şu şekilde açıklar.

“Mü'min Bir Delikten İki Defa Isırılmaz” Hadisi Babı

63- (2998) Bize Kuteyue b. Saîd rivayet etti. (Dedi ki) : Bize Leys, Ukayl'dan, o da Zühri'den, o da İbnû Müseyyeb'den, o da Ebû Hüreyre'den, o da Peygamber (sav) 'den naklen rivayet etti:

«Mü'min, bir delikten iki defa ısırılmaz.» buyurmuşlar.

(...) Bana bu hadîsi Ebû't-Tâhir ile Harmele b. Yahya da rivayet et­tiler. (Dediler ki) : Bize İbnû Vehb Yûnus'dan naklen haher verdi.

Bana Züheyr b. Harb île Muhammed b. Hatim dahi rivayet ettiler. (Dediler ki) : Bize Ya'kub b. İbrahim rivayet etti. (Dedi ki) : Bize İbnû Şihâb'ın kardeşi oğlu, amcasından, o da İbnû Müseyyeb'den, o da Ebû Hüreyre'den, o da Peygamber (sav) 'den naklen hu hadîsin mislini rivayet etti.

Bu hadîsi Buhârî «Kitâbu'l-Edeb»'de tahric etmiştir.

Hadîs-i şerif «yûldegu» fiilinin nehy şekliyle de rivayet olunmuştur. Bu takdirde mânâ: «Mü'min, bir delikten iki defa ısırılmamalıdır.» demek olur. Her iki rivayete göre de, hadisten murad; aklı başında bir mü'minin gafil avlanmaması ve tekrar tekrar aldanmaması lâzım geldiğine tembihtir. Bâzıları bundan dünya umuru hakkında değil, âhiret umuru hakkında aldanmaması kastedildiğini söylemişlerdir.

Hadîsin meşhur bir sebebi vardır: Resûlüllah (sav) Bedir harbinde Ebû İzze namındaki şâiri esir almış ve kendisine minnette bulunarak serbest bırakmış. Müslümanlar aleyhine kimseyi kışkırtmayacağına ve kendisini hicvetmeyeceğine ondan söz almıştı. Fakat Ebû Izze kavminin yanına varınca sözünde durmamış, kışkırtma ve hicivlerine tekrar başlamıştır. Bilâhare Uhud harbinde yine Müslümanların eline esir düşerek minnet dilemiş, Resûlüllah (sav) de :

«Mü'min, bir delikten iki defa ısırılmaz.» buyurmuştur. Bu sebep hadîsin nehy şeklindeki rivayetini zayıflatır.

 
 

M. Temel Korkmaz

Bu mesaj, deniz_mavidir tarafından, 24.03.2009 13:26:00 itibariyle düzenlenmiştir.
Abonelik Bilgisi Abonelik
Kullanıcı Adı:
Parola:
Bilgi Hatırlatma Yeni Üyelik
İletişim | Kullanım Şartları | Reklam Bilgileri | Tüm Üyeler | Ne Nasıl Yapılır? | Arama | RSS | Twitter | Facebook | Youtube

Son Üyeler: paraklit, ZUBEYR, MEMUR58, ben_enemie, Ellaeso,
Son Oturumlar: