" a)Tüberküloz
b)AIDS
c)Sıtma
d)Tütün
e)Cinayet
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre tütün şu anda dünyadaki ölümlere neden olan ikinci büyük etmendir.Dünyadaki yetişkin ölümlerinin %10'unun sebebi tütündür ve bu da yılda 5 milyon ölüm anlamına gelmektedir.Kanserse şu anda yılda 7 milyon insan öldürmektedir.
Eğer istatistikler bugünkü değerlerde artmaya devam ederse (ve sigaraya bağlı hastalıklar da böyle artarsa) tütün,2030'da yılda 10 milyon kişiyle dünyadaki en büyük katil olacak.
1,3 milyar insan düzenli olarak sigara içiyor.Bunların yarısı (yani 650 milyon kişi) sigara içtikleri için ölecek.
Gelişmekte olan ülkeler en çok zarar görecek olanlardır.Günümüzde sigara içen insanların %84'ü,orta ve düşük gelirli ülkelerde yaşıyor ve bu ülkelerde sigara kullanımı 1970'ten beri sürekli artıyor.
Bunun aksine,ABD'de erkekler için 1950'lerde %55 olan sigara içme oranı 1990'larda %28'lere indi.Ortadoğu'da nüfusun %50'sini oluşturan erkeklerin tütün kullanımı 1990-1997 arasında %24 arttı.
Gelişmekte olan ülkelerdeki sigara kullanımının ekonomik sonuçlarının sağlıkta yarattığı sonuçlar kadar yıkıcıdır.Nijer,Vietnam ve Bangladeş gibi yerlerde yoksul aileler tütüne,besin maddelerine harcadıklarının üçte biri kadar daha fazla para ayırıyor.
Modern bilim ancak 1940'larda tütünün hastalıklarla alakasını ortaya koydu.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) yayınladığı "Küresel Tütün Salgını-2008" adlı rapora göre,Türkiye dünyada en çok sigara içilen 10 ülke arasında yer alıyor.Buna göre,dünyada sigara kullanan insanların üçte ikisi, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 10 ülkede yaşıyor.18 yaş üstü nüfusun %34,6'sının (erkeklerin %52'si,kadınların %17'si) sigara içtiği Türkiye'de sigara içenlerin sayısı 17-20 milyon civarında.
2004'te Himalayalar'daki Butan Krallığı, sadace kamusal alanda sigara içilmesini yasaklamakla kalmayıp,tütün satışlarını da yasakladı ve dünya üzerinde bunu yapan ilk ülke oldu."*
*Cahillikler Kitabı-NTV Yayınları
En büyük sigara ve ilaç fabrikalarının ABD'de olduğunu düşünürsek,sadece topla tüfekle,fosfor bombasıyla yapılan saldırı savaş değildir.En kısa zamanda gerçekleri farketmemiz gerek.