Her şirket bir günü ziyaretler için ayırır. Mekke’de Sevr dağı, Nur dağı, Cin Mescidi, Cennetü’l Ma’la, Peygamber Efendimizin doğduğu evin yerine yapılan kütüphane, Arafat (Rahmet Tepesi),Müzdelife, Mina, Akabe.
Sevr Dağı
Sevr Dağı; Mekke’nin güney tarafında, Kâbe’ye yaklaşık 5km. uzaklıkta bir dağdır. Bu dağın zirvesinde bulunan mağara, Peygamber Efendimizi ve yol arkadaşı Hz. Ebubekir’i Hicret sırasında üç gece misafir etmekle şereflenmiştir.
Nur Dağı
Nur Dağı; Mekke’nin kuzeydoğusunda,5km. mesafede, zirvesinde Hira Mağarasının bulunduğu nurlu dağ.M.610 yılının Ramazan ayında Cebrail Aleyhisselam melek suretiyle Peygamber Efendimize görünerek Alak Suresinin ilk beş ayetini Nur Dağı, Hira Mağarasında indirmiştir.
Cin Mescidi
Cin Mescidi; Peygamber Efendimizin cinlere İslam’ı tebliğ ettiği mekâna yapılan mescididir, Cin Suresi’nin de burada nazil olduğu rivayet edilir.
Peygamber Efendimizin doğduğu yer; Kâbe’nin yakınında, doğu tarafında Beni Haşim mahallesinde idi. Yerine yapılan iki katlı bina 1959’dan beri Mekke Kütüphanesi olarak kullanılmaktadır. Ziyaretçilere kapalıdır.
Rahmet Tepesi
Arafat; Mekke’nin güneydoğusunda ve 25km. mesafededir. Hz Havva ile Hz Âdem’in dünyada buluştuğu rivayet edilen Rahmet Tepesi bu bölgede bulunur.
Haccın farzlarından biride Arafat Vakfesidir.
Müzdelife; Sınırları Cebrail Aleyhisselam tarafından belirlenmiştir. Arafat ile Mina arasındadır. Arafat vakfesinden sonra akşam Müzdelife’ye gelinip bir süre konaklanıp vakfe yapmak vaciptir. Vakfe durmak demektir. Hiçbir şey yapmadan duran bir insan bile (baygın dahi olsa) vazifesini yerine getirmiş olur. Yeter ki Arafat ve Müzdelife’de belirlenen sınırlar içinde kalsın. Şeytan taşlamada kullanılacak taşlar buradan toplanır.
Cemarat
Mina; Sınırları belirlenmiş diğer bir alandır. Müzdelife ile Mekke arasındadır. Şeytan taşlama yerleri (Cemerat) buradadır. Kurban kesim yerleri de buradadır. Şeytan taşlamak haccın vaciplerindendir ve temsili bir olaydır. Amaç insanın içindeki şeytanı taşlamasıdır. O’nu dünyaya bağlayıp Allah’tan uzaklaştıran şeyleri keşfetmesidir.
Akabe (Geride görünen sarı yapı)
Akabe; Mina’dan yaklaşık 300m. kadar uzakta bir yerin adıdır. Peygamber Efendimiz SAV hicretten önceki iki yıl burada Medinelilerle buluşup onları İslam’a davet etmiş, olumlu cevap alınca onlarla anlaşma yapmış ve Peygamberimiz’e biat etmişlerdir. Böylece Akabe Biatleri ile hicretin temelleri atılmış oldu.
Cennetü'l Mualla (Yeşil Kapı ardında Hz.Hatice validemiz)
Cennetü’l Mualla (Mekke Mezarlığı); Asıl adı “Ma’la” olmasına rağmen Türkler arasında Mualla olarak bilinir. Harem-i Şerif’in 2km. kadar kuzeyinde bulunur. Peygamber Efendimizin dedesi Abdulmuttalip, amcası Ebu Talip, hanımı Hatice validemiz, oğulları Kasım ve Abdullah, birçok sahabe ve İslam büyükleri bu kabristanda medfundur. Günümüzde defin yapılmaya devam ediliyor.
Birde her şirketin götürmediği, sadece Mekke’yi iyi tanıyanların bildiği iki mekân var.
Ağaç Mescidi
Biri Ağaç Mescidi, diğeri Sancak Mescidi. Peygamber Efendimizin SAV bir ağacı yanına çağırması ile ağaç köklerini sökerek yanına gelir ve O’na şahadet eder, sonra yerine döner. O ağacın yerine yapılan Ağaç Mescidi.
Sancak Mescidi
Diğeri de Halid Bin Velid’in Mekke’nin fethi sırasında sancağı diktiği yere yapılan mescit.