Bugün (21 Eylül 2009) çok heyecanlıyım; içim içime sığmıyor!
Aylar önce aklıma gelen ve o zamandan sonra, uğrunda epey bir emek ve zaman harcadığım ve sinir olduğum bir projenin yapılabilirliğine dair çok önemli bir adım atmış bulunuyorum.
Aylar önceki düşüncem kısaca şöyle;
İnternet üzerinde başka uzak sunucularda depolanan müzik dosyaları, başka sitelerden doğrudan erişilebiliyor ve ziyaretçilere dinletilebiliyordu...
Acaba bir yöntemle, başka sunucular üzerindeki ses dosyalarını kullanarak, doğrudan internet radyo yayını yapılabilir miydi ki?
Çok çabaladım... Bir miktar yol katetmiştim üstelik. Lâkin, sadece Internet Explorer tarayıcısıyla kısıtlı bir şekilde çalışabiliyordu.
Bir müzik listesi oluşturulması halinde, uygulamanın tüm tarayıcılarda sorunsuz çalıştığını gördüm...
Ancak o durumda da sıraya yeni eleman eklenemiyordu.
İşte bunu aşabiliyor yahut bir parçanın bitişini kontrol edebiliyor olsaydım, olay tamamdı sanki.
Aslında sadece MP3 biçimli dosyaları için bazı çözümler geliştirilmiş gibiydi. Ancak düşük veri akışı değerlerinde (bitrate/kbps), MP3 'ten daha iyi bir kalite sunan WMA formatı da benim için önemliydi.
Uzun süren araştırmalarımdan sonra, pes etmiştim.
Ve günler önce, Microsoft'un son yıllarda geliştirdiği Silverlight teknolojisine biraz daha yakından göz attım.
Bir iki senedir Silverlight ile geliştirilen uygulamalarla karşılaşıyordum; ancak hiç ilgimi çekmiyordu. Ta ki Silverlight ile geliştirilen bir WMV oynatıcı ile karşılaşıncaya dek! WMV çalabiliyorsa, WMA 'yı hayli çalardı!
Ve günlerdir Silverlight ile mücadele ediyorum.
Neyse uzatmayayım ve yeni geliştirmeye başladığım ve "Rötar Radyo" diye adlandırdığım projeden bahsedeyim.
Uygulamada, yayınlanmakta olan parçalar listesi bulunuyor... Ve, işin en güzel tarafı, parça bitimlerinin kontrol edilebiliyor ve dahi listeye yeni elemanların eklenebiliyor olması.
Uygulamada, bir sonraki parçanın yayın zamanı girinceye dek, yeni bağlanan dinleyiciler, yayındaki parçayı en başından dinlerler...
Dolayısıyla, dinleyiciler arasında, azami parça süresi miktarınca olmak üzere bir faz farkı, bir gecikme, bir zaman farkı; yani bir rötar söz konusudur.
İşte uygulamamız adını buradan almaktadır: Rötar Radyo!
Uygulamayı geliştirmeye başlarken, bundan para kazanma hayali bile kurdum...
Yani şöyle, uygulama temel olarak ücretsiz dağıtılabilir; ancak zamanla geliştirilebilecek ek özellikler minik ücretler karşılığı satılabilirdi.
Uygulama her ne kadar radyo yayını yapmak isteyen kullanıcılar tarafından indirilebilecekse de, herkesin asp.net destekli bir sunucusu ve dahi uygulamayı yapılandırma bilgisi olmayabilirdi...
İşte bu nedenle yeni bir adım düşünüldü... Buna göre, Rötar Radyo bir internet sitesi üzerinden, çoklu kullanıcılı olarak tasarlanabilirse, birçok yayıncı çok daha rahat yayın yapabilirdi.
Her neyse, şu anda geliştirilmeye devam ediliyor... Önümüzdeki günlerde basit bir demoyu mbirgin.com üzerinden sunabileceğimi sanıyorum...
Ama öncesinde bayramlaşmak için hele bir memlekete gideyim... Bir de, Ankara'dan Hatay'a gitmek için ilk kez bir uçağa bineyim... Ve belki, oradan Suriye'ye geçeyim ve böylece ilk kez yurtdışına çıkmış olayım... Ondan sonra inşallah...
Şimdi aklıma geldi... Rötar Radyo'da "Yolgeçen Hanı" kanalı açılabilirmiş sanki.
Ve bu kanalda çalmakta parçaları, o an dinleyici olarak katılan kimseler ekleyebilirler... Böylece, sunmak istediklerini, bir aracı DJ'ye iletmeye ihtiyaç duymaksızın doğrudan yayınlayabilirler...
Düşündükçe heyecanlanıyorum!
Bu konu, daha sonra birçok defa yeniden düzenlenecektir... İnternet üzerinden yayın yapmayla ilgilenen kimselerin bu konuyu takip etmesi önerilir...
Ve, artık sizler de kendi Rötar Radyo kanalınızı kurabilir ve internet radyo yayını yapabilirsiniz.
Ücretsiz üyelik ve özellikler için: Rötar Radyo
Ve hayli zamandır, Rötar Radyo'yu dinleyici ile daha bir "etkileşimli" hâle getirmek için bazı düşünceler içerisindeydim... Bugünlerde ise, bu düşüncelerimi gerçekleştirme noktasında bazı adımlar atmaya başlamış bulunuyorum...
Bu düşüncelerimi buraya yazarak, hem takipçileri bilgilendirmek, hem de kendime bir rota çizmek istedim... Bir anlamda sesli düşüncenin yazılı versiyonu işte.
Geçeyim düşlediğim "etkileşim" özelliğine...
Ben, çocukluğumdan beridir, radyonun müzik kutusu olmasını hiç sevmedim... Dolayısıyla, radyonun süs olsun diye öylesine açık durmasını da sevmedim...
Bir radyo kanalı, kuru kuru müzik yayınının ötesinde, dinleyicilerine gerçekten bir şeyler veriyor ve de bunun geribildirimini alıyorsa, işte bu başarılı bir kanaldır.
Sözü uzatmayayım... "Etkileşim" özelliği, daha aktif ve ilgili dinleyicilerin oluşmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Nasıl mı?
Bir radyo programcısı olarak, yayınlamakta olduğunuz çalışmalarla ilgili dinleyicilere sorular sorduğunuzu ve onlardan anlık cevaplar alabilidiğinizi düşünün... Ve, doğru cevap veren dinleyicilerin puan kazandığını ve yanlış cevap verenlerin de puan kaybettiğini düşünün... Ve de, programınızı en çok hangi dinleyenlerin, ne derece dinlediğini ve iletmek istediğinizi ne denli başarıyla aktarabildiğinizi ölçebildiğinizi düşünün... Nasıl, heyecanlı mı?
Hele bir de puanları ödüle dönüştürürseniz, tadından yenmez olur!
Elbette ki bu, olaya ek bir masraf katar... Lâkin böylesi aktif dinleyicilere sahip olmanın da bir bedeli olmalı işte...
Yine de öyle bir radyo kanalı yerine oturduğunda, reklamlardan iyi bir gelir elde edebilir, diye düşünüyorum... Zira reklamlarla ilgili etkileşimli uygulamalar hazırlayabilir ve dinleyenlerin reklamları da aktif bir şekilde takip etmelerini sağlayabilirsiniz... En basitinden, siz radyoda sesli olarak bir ürünün reklamını yayınladığınızda, ilgili ürünün görselini dinleyiciye gösterebilir ve görsele tıklanması halinde ürünün sitesine yönlendirme yapabilirsiniz... Böyle yapan dinleyiciler de puan kazansa, ne hoş olur, öyle değil mi?
Evet... Ve işte, yukarıda genel hatlarıyla ifade etmeye çabaladığım "etkileşim" özelliğini hayata geçirmek için kaç gündür kodlarla boğuşmaktayım...
Uygulamayı ilk etapta "Yolgeçen Hanı" kanalında test etmek niyetindeyim... Gerçi "Yolgeçen Hanı" kanalının ismini yakın zamanda "4 Yön" olarak dönüştürme düşüncem de var... Zira bu kanalda artık daha bir kontrollü yayın yapılabileceği kanısındayım.
"Etkileşim" özelliğine ilk önemli uygulama olarak, "Radyoda Ödüllü Bilgi Yarışması" hazırlamanın derdindeyim... Buna göre, parça aralarında çıkabilecek olan, yaklaşık 1 dakika uzunluklu bilgi soruları yayınlanacak ve o anda dinleyiciye cevap şıkları gösterilecektir... Doğru şıkkı seçmesi halinde puan kazanacak, yanlışsa puan kaybedecektir... Ödüller de, bir sponsor bulununcaya kadar, çamsakızı çoban armağanı niyetine ufak şeyler olabilir gibi... Ve bu ödül, hafta boyunca en çok puan toplayan dinleyiciye verilebilir.
Örnek bir soru:
"Siyah Lale" romanının yazarı kimdir?
A) Victor Hugo
B) Balzac
C) Alexandre Dumas
D) Paulo Coelho
Tabi soruların hazırlanması, seslendirilmesi, veritabanına işlenmesi uğraş gerektiren bir durumdur... Elimizde bu işe ayırabileceğimiz para olsaydı, kolay olurdu da, yok işte.
Bu durumda bazı gönüllü arkadaşlardan destek alabileceğimizi sanıyorum.
Sözü edilen "Radyoda Ödüllü Bilgi Yarışması", muhtemelen Ocak 2011 'de devreye girebilecektir...
Sizi bilmem ama, doğrusu ben tüm bunları düşününce epey heyecanlanıyorum...
Konu ile ilgili öneri, eleştiri ve fikirlere açık olduğumuzu belirtmek isterim.