Ölüm Bir Çok Oluştur

Erdal Göze
Ölüm Bir Çok Oluştur

“Eğer ölümden sonra hayat yoksa, hayatın kendisi ölümdür” der Tolstoy. Çoktandır bu sözün anlamını düşünüyordum. Ama babam, bir Çehov hikayesi gibi bitirip gittiğinde bu sürgün hayatını sözün anlamını kavramaya başladım. Bir Çehov hikayesi gibi yaşayıp, bir Çehov hikayesi gibi öldü babam. Olağanüstü hiçbir şey yaşamadı. Yada hayatındaki hiçbir şeyi olağanüstü bir hale getirmedi. Doğumundan sonra hayatındaki en önemli şey ölümü oldu.

Doğumdan sonra hayat var mı? adlı hikayede, iki kardeş anne karnında bir sonraki hayatı tartışır. Talihli kardeş “doğumdan sonraki hayatı” görüyor gibi kardeşini ikna etmeye çalışır. Ama kardeşi anneyi de inkar ederek doğumdan sonra hayat olmadığı iddiasındadır. Nihayet doğum gerçekleşir. İki kardeş de gördükleri dünya karşısında sevinç gözyaşlarına boğulurlar.

Böyle olunca hikayeyi “ölümden sonra hayat var mı? şeklinde uyarlamak hiç de zor değil. Özelde babamın genelde insanın ölümü beni yeniden – ki hiç aklımdan çıkmayan- ölüm üzerine düşündürdü. Belki de insanın –bütün lojilerin, izmlerin üstünde ve ötesinde- halletmesi gereken en önemli yeryüzü meselesi ölüm olsa gerek. Ciddi şekilde cevap verilmesi gereken, eğip bükmeden halledilmesi gereken mesele; ölüm!

Yıllarca yan yana yaşadığımız, aynı haneyi, aynı sofrayı, aynı derdi, aynı sevinci paylaştığımız insanın üzerine bir sabah toprak atıp gelip evde oturmak!.. Ve her şeyin bittiğini farz etmek! İnsanın aklına, mantığına, özellikle ve özellikle ruhuna yapılmış en büyük hakaret, en büyük işkence.

Bir tarafıyla hep yarım ve eksik olan insan, kaç yaşına kadar yaşarsa yaşasın tamamlanmayı bekleyen bir şeyler bırakıyor arkasında. Dünya işleri bitmez anlamında söylemiyorum. En basitinden; daha bitirilmemiş kuru bir ekmek, bardaktaki su, yarım ilaç tabletleri, söylenecek sözler… Ve bütün düşleri, düşünceleri, hayalleriyle yarım kalan insan, ölümün asla bir son olmadığını bağırıyor.

Ölümle insan çoğalmaya ve çok olmaya başlıyor. Sevdiklerinin hatırasında ve hafızasında yaşamasından bahsetmiyorum. “Ruhun ceset kafesinden kurtulup” özgürleşmesinden bahsediyorum. Ve her taraftan ölüm değil sonsuzluk akıyor. İnsan, kulağını kalbine dayadığında tek şey duyuyor; ölüm asla bir yok oluş olamaz. Olsa olsa, ölüm bir çok oluştur!

Bu sayfa, 3.03.2008 tarihinde yayınlanmış, 26.03.2009 tarihinde güncellenmiş ve 11884 defa görüntülenmiştir.
Oyla!
8,2 (2 oy)
Abonelik Bilgisi
Yorumlar
umman 2012-01-03 04:35:12 Bildir!
'Ölüm bir çok oluştur' sözü ölümü on ikiden vurmuş ama öldürmemiş aksine yaşatmış...

Ölümü özleyenler için hasret yüklü bir gülümseme, ölümü anlayamayanlar için kocaman bir 'acaba?'bırakıyor dudaklarda...

'Bir babanın ölümü'yle ilgigli hissiyatlar ancak o yaşandığında anlaşılabilir...
Uzaklara gittiğinde 'nasıl olsa bir gün gelecek' diye beklemek gibi olmamalı. Ölüm, gideni beklemek gibi değil gitmeyi beklemek
gibi hasret yüklü olmalı.

Daha bir kaç ay önce uğurladığım 98 lik komşum/arkadaşımın ardından merdivende oturup kalmak,ona ağlamak yerine onu anlamak çabası olmalı..

Necip Fazıl ın ifadesiyle 'asude bahar ülkesi'

En sevgiliye kavuşmanın vizesi olmalı..

İlahi! Bizi 'yazısını' yaşayanlardan kıldığın gibi yazdıklarını yaşayanlardan da kıl!
Z.SARI 2009-10-08 23:08:35 Bildir!
Sayın GÖZE öncelikle Allah babanızın kabrini cennet bahçelerinden bir mekan eylesin ve altlarından ırmaklar akan cennetlerinde sizi ve ailenizi ab-ı hayat ikliminin hayrında buluştursun-amin-
Ölüm;nihayet dünyanın rahminden çıkıp yaşamaya başlayacağım,gerçekten doğacağım...
Ölüm;benden önce ve benden sonra doğan yarenlerime kavuşacağım...
Ölüm;yalanların ölüp,gerçeğin tartılacağı terazinin gişesi...
Ölüm;ne mutlu ki şehadetnamesini secde anında alana...
Ölüm;Rahman a vuslatım...
baysal 2008-12-04 20:07:39 Bildir!
ölüm belkide tek mutluluğumuz.görüyoruz bu dünyanın halini.yaşanamaz bir dünya niye varki.hem hiç güzel olmasaydı ölürmüydü PEYGAMBER.
sudem06 2008-09-13 18:53:20 Bildir!
Bence ölüm tamamlanıştır.İnsan dünayada herşeyi tam manası ile yaşayamaz çünkü asılları ile karşılaşmamıştır.Dünya hanından geçmeden ahiret menziline varılmaz.Ayrıca ilahi adaletin tecellisi açısından ölümden sonra hayatın varolması bir gerekliliktir zaten.Dünya hazırlıktır asıl seyehatimiz başlamadı...
Etiket Ekle
Etiket: ölüm, yazı
Kullanıcı Adı:
Parola:
Bilgi Hatırlatma Yeni Üyelik
İletişim | Kullanım Şartları | Reklam Bilgileri | Tüm Üyeler | Ne Nasıl Yapılır? | Arama | RSS | Twitter | Facebook | Youtube

Son Üyeler: busbus, siyamiaytar, 1234123123123, Siyami, australiaescortspage,
Son Oturumlar: