Çay...

Mehmet Çoğal
Çay...

Türk milleti için olmazsa olmazlardan biridir çay içmek. Sabah kahvaltısı çaysız düşünülemez mesela. Kahvaltı yapmamış bir işyeri çalışanı en kötü ihtimalle köşe başından aldığı simidini yerken yanında mutlaka bir bardak çay yudumlayacaktır. Okul kantinlerinde bile çocuklar ders aralarında bir bardak çay içebilmek için uzunca kuyruklar bekleyip, elleri yanması pahasına bu keyiften vazgeçemezler.

Çay demlemek de ayrıca bir ustalıktır. Kimi hakiki çay yapraklarından yapar, kimi kaçak çay katar, kimi ikisini belli bir oranda tutturup ortaya değişik bir aroma çıkartır. Kimi porselen demlik, çayın lezzetini artırır diye düşünür, kimi de çayın iyi demlenmesi için kısık ateşte uzunca bir süre beklemesi lazım der. Her şekilde çay, bizimdir. Türk olduğumuzun, bu topraklarda doğup büyüdüğümüzün bir vesikasıdır. Yerini başka bir şeyin alması düşünülemez.

Bir Amerikalı için çay, yaz günlerinde buzla içilen soğuk içecekten öteye gitmez. Çayın yerine kahve vardır onlarda ve her köşe başında bir kahve dükkanına rastlamak mümkündür. Ama, bizdeki gibi çayın bir kültür olduğunu, iki dostun bir araya geldiğinde çay içmekten aldığı hazzı anlamalarını bekleyemeyiz. Çay bizim için, dostluktur, muhabbettir, kardeşliktir, her şeyden ötesi kimliktir, Türk olmaktır.

Artık çay günlük hayatımıza o kadar girmiştir ki, misafirlikte olsun, alışverişte olsun ' Hele bir çayımı iç, sonra kalkarsın' sözünü sıkça duyarız. Genelde kıramayız bu teklifi. Birbiri ardına boşalan bardaklar, ev sahibinin salonda bir oraya bir buraya koşturarak bardaklara yetişmeye çalışmasıyla devam eder gider. Bazen ölçü kaçar, beş on bardak çay içince artık insanın gözüne uyku da girmez olur. Sabaha kadar yatakta dört dönülür.

Siz siz olun, bünyenizin çaya olan tepkisini bilmeden ölçüyü kaçırmayın. Nitekim, nezaketen içilen bir kaç bardak ekstra çay size uykusuzluk ve bir sonraki gün verimsizlik olarak dönebilir. Ama olsundur, çay hatırına uykusuz da kalınır, yeter ki iyi demlenmiş lezzetli bir bardak çay olsun.

Gönül daha ne ister...


Yazıyı dinlemek isterseniz: Mehmet Çoğal - Çay

Konuyla ilgili bir şarkı: Latif Öz - Hicran ve Ümit - Çay

Bu sayfa, 24.03.2009 tarihinde yayınlanmış ve 12572 defa görüntülenmiştir.
Oyla!
8,5 (1 oy)
Abonelik Bilgisi
Yorumlar
nilsidre 2009-07-14 14:59:38 Bildir!
arkadaşlar selaam alykm.. ilk defa üye oldum. ilk dikkatimi ÇAY çektii çünküçok severimm. cay sevenlere selamlar
mukeyyifat 2009-06-14 20:42:41 Bildir!
Bir arkadaşla gece geç vakitlere kadar hoşsohbetler ederdik. Çaydanlığım küçüktü ama ikinci demlemeden sonra hızımızı alamayıp, bir birimizin gözüne baktıktan sonra üçüncü demliği de devirdiğimiz çok olmuştur. Bazı günler eve gelip de "başım ağrıyor" deyince dışarda evdeki gibi ve evdeki kadar çay içemediğimi hatırlıyorum. Çay! İlle de çay.
gunduzalp 2009-03-28 08:36:52 Bildir!
evet ekseriyet itibariye kardeşlerimin yaptıkları yorumlara katılmakla beraber bir kaç kelimede ben yazmak istedim.Evet çay güzeldir fakat o güzellik kendinden değil, enva-ı çeşit nimetlerini bizlere kupkuru topraktan gönderen  Rabbimizin  hediyesi olması cihetiyle güzelir. Bir de güzel insanlarla beraber olunca bu güzellik dahada artmakta.....
silent 2009-03-25 19:11:00 Bildir!
biri çay mı dedi!? çay, denildiği üzere kültürümüzde önemli bir yere sahip ben de de :D
evde hergün 6-7 defa çay demliyoruz çaykolik olduk resmen. her cebe hitep etmesiyle beraber Allah'ın büyük lûtfu olarak görüyorum.
_____________________________________________

Hoca Ahmet Yesevi bir gün Hıtay sınırında Türkistan karyelerinden birine misafir olur. O gün hava çok sıcak olduğu için çok yorulmuştur. Evine misafir olduğu Türkmenin komşusunun zevcesi doğum yapmak üzeredir. Türkmen, Hoca Ahmet Yesevi'den dua ister, Ahmet Yesevi de dua eder. Allah'ın izniyle Türkmenin isteği hemen olur. Türkmen bu duruma çok memnun olur. O yörenin önemli bir ikramı olan çay kaynatıp getirir. Hoca Ahmet Yesevi çayı sıcak sıcak içince terler ve yorgunluğu gider. Sonra, "Bu şifalı bir şey imiş, hastalarınıza bundan içirin ki şifa bulsunlar. Allah kıyamete kadar buna revaç versin" diye dua etmiştir. İşte çay bundan sonra bütün Türkler arasında kullanılmaya başlamış ve şifa verici bir içecek olmuştur.

ISIK 2009-03-25 14:44:54 Bildir!
Eveeeet.Stonesour bende senin gibi pek lezzet almazdım önceleri  çaydan.Hatta içen insanlara ne tat alıyorlarsa diye söylenirdim.Ama son 1 senedir ben de birden bire tiryaki oluverdim:)Kahvaltıda illaki vazgeçilmezim.Hatta önceleri ikramı reddetmemek adına öylesine içerken şimdi tadı hakkında yorum bile yapabiliyorum:)
compir 2009-03-25 04:15:22 Bildir!
yorumlar icin tesekkurler. Bu yazi cayi fazla kacirdigim bir aksamin uykusuz gecen sabahinda kaleme alinmistir. Bir zamanlar bir bardak cay icmeden gununu geciren ben, simdilerde bas agrisina ya da uyusukluga birebir geldigi icin cay diyorum baska bir sey demiyorum.
Shadow 2009-03-24 19:28:36 Bildir!
İnsanın ruhunu gıdıklıyo :)
stonesour 2009-03-24 18:24:54 Bildir!
Çay!!=/ İsmini duydugumda bile bir ürperti sarıyor bedenimi yau..Ne kahvaltı,ne sohbet,ne muhabbet..hiç bir yerde içemiyorum. adını da tadını da kokusunu da sevmem mübaregin=) Küçükken gecistirirdim içmem diye,ama büyüyünce toplumda olay oluyor çay içmeyen birini görmek.Çay içmeyenlere yapılan toplumsal baskıya son!Duyun sesimi burdan ey tiryakiler,ev sahibi teyzeler,üretici firmalar :p Bisküvi olursa bazen arada içebilirim ama yani-_-Bi de bazen ayıp olmasın diye dışarıda içmiş gibi yapıyorum-_-Şu şarkı kabus gibi resmen buarada yau!=) Ayna'dan çayımın şekeri daha iyi giderdi :p saygılar-_-
deniz_mavidir 2009-03-24 13:12:58 Bildir!
neredeyse sadece kahvaltıda çay içen biriyken, geçici olarak çalıştığım( daha doğrusu çalışmaya çalıştığım:P ) bir yerde arkadaşların sürekli çay istemeleri benim adıma da, içmeyeceğim dememe rağmen ısrarları üzerine içmelerim sonucunda 'çay keyfi' denilen şeyi keşfettim... Çayın gerçekten yorgunluğu aldığını, özelikle muhabbet esnasında fark etmeden tüketebildiğimi fark ettim. ama her şeye rağmen, maden suyu maden suyu maden suyu..... :)
CAMBAZ 2009-03-24 13:00:28 Bildir!
neden günün ortasında canımı çay istetiyorsunuz?? olsada içsek 4 şekerli bi çay (!)(ne olmuş ben şekeri severim)
memnune 2009-03-24 12:18:30 Bildir!
Merhabalar,

Yazı başlığının "çay" olduğunu görünce hemen okumak istedim.

Evet çay... Benim vazgeçemediğim :))

Bir keresinde durup, kendi kendime büyük bir hayranlıkla şöyle dediğimi hatırlıyorum: "Allah çayı yaratmış, ne güzel yaratmış!".

Su içmeyi bile unutuyorum çay içmekten... Daha doğrusu başka sıvıya gerek kalmıyo sanırım çok çay içince :)

Hani bünyemizin çaya tepkisinden bahsetmişsiniz ya, katılıyorum size. Bünyemin tepkisini çok iyi bildiğim için bu kadar rahatlıkla içiyorum sanırım :))

Öğrenciyken, saatlerce art arda çay-kahve içen zavallı vücudum :))o zmandan kalan bu alışkanlığa bağışıklık sağlamak zorunda kaldı :)  Hiç yan etki yapmıyor. Bu Allah'ın bana bir lufu :) Ya dokunsaydı, ya da bütün gece uyuyamasaydım?! Çok açık içiyorum ya, ondan dokunmuyo herhalde :))

Ayrıca çay, benim kültürümün bir parçası değil mi zaten?.. :)

Afiyetler olsun...
hifcelik 2009-03-24 11:44:34 Bildir!
Mehmet Bey, "Çay" içeriklikli yazınız gayet güzel olmuş. Yayınlanan başka yazılarınız var mı? Lütfen yazmayı bırakmayınız... Teşekkürler!
Kullanıcı Adı:
Parola:
Bilgi Hatırlatma Yeni Üyelik
İletişim | Kullanım Şartları | Reklam Bilgileri | Tüm Üyeler | Ne Nasıl Yapılır? | Arama | RSS | Twitter | Facebook | Youtube

Son Üyeler: Gakk, busbus, siyamiaytar, 1234123123123, Siyami,
Son Oturumlar: