Kısa-Ca: Dünyada Kaç Kişiyiz?

Ruhi Gül
Kısa-Ca: Dünyada Kaç Kişiyiz?

Yunan Klasik Çağı’nda tapınaklardan birinde bir gece Zeus’un, (eski Yunan mitolojisinde tanrıların kralı, en güçlü ve önemli olduğuna inanılan tanrı) heykeli paramparça edilir. Bu durum halkta infiale neden olur. Zira tanrıların kendilerinden intikam alacağı endişesi tüm topluma yayılmıştır. Şehrin her yeri didik didik aranır. Suçlu ya da suçluların bir an önce bulunup hak ettiği cezaya çarptırılması için bütün yunan halkı adeta seferber olur.

Suçlu ya da suçlular ise en küçük bir ipucu dahi bırakmamıştır. Aramalar sonuç vermez. Halk, tam bu akıl almaz olayı unutmaya çalışırken, bir gece bu kez “başka bir tanrı” da Zeus’la aynı kaderi paylaşır. Bu kez işi daha sıkı tutan halk daha çevik davranır ve suçluyu yakalarlar. Hain (!), yaka paça toplanıp sorguya çekilir:

-          Seni nasıl bir son bekliyor, biliyor musun?
-          “Evet, biliyorum,” diye cevaplar, “Ölüm bekliyor beni.”
-          “Peki, ölümden hiç korkmuyor musun?”
-          “Korkmaz olur muyum, korkuyorum tabii.”
-          “İyi ama suçunun cezasının ölüm olduğunu bildiğin halde neden bu suçu işledin?”

Suçlu biraz düşünür, sonra başlar anlatmaya:
“Beni hiç kimse tanımaz; ben hiç kimseyim yani. Hayatım boyunca da hiç kimse olarak kaldım. Hiçbir zaman varlığımı kanıtlayacak, beni başkalarından ayıracak, meşhur edecek bir şey yapamadım. Bundan sonra da yapamayacaktım. Öyle bir şey yapayım ki dedim, insanlar beni tanısınlar… ve hiç unutmasınlar.”

Biraz durakladıktan sonra, şu anlamlı sözler dökülür dudaklarından:
“Ancak unutulan kimseler ölür. Bence ölüm, ölümsüzlüğe ödenen küçük bir bedeldir.”

Evet… Ölümsüz olmak ve kendinden sonra gelecek nesiller tarafından yaşatılmak...
İnsan bedeni elbette ölümlüdür; ancak fikirleriyle, çalışmalarıyla, insanlığa yaptığı katkılarla yaşayan o kadar çok ölümsüz var ki aramızda.

Siz dünyanın nüfusunu, şu anda yeryüzünde yaşayan insanlardan ibaret olduğunu mu sanıyorsunuz yoksa?

Bu sayfa, 28.05.2007 tarihinde yayınlanmış ve 9211 defa görüntülenmiştir.
Oyla!
8,7 (2 oy)
Abonelik Bilgisi
Yorumlar
prisca 2012-02-23 16:50:32 Bildir!
çok güzel bi yazı ölü oldugumu bi kez daha anladım :(
saadet 2007-07-31 10:07:37 Bildir!
Hocam, yazınızı gerçekten çok beğendim. Bu siteye  daha yeni kaydoldum. Yazılarınızı her zaman takip edeceğim. Derste gösterdiğiniz öğretim görevini internet aracılığıyla bizlerden esirgemediğiniz için size çok şey borçlu olduğumu belirtmek isterim. Saygılar, Saadet Sarıoğlu...
hatem 2007-06-10 21:58:23 Bildir!
Hocam bugün anladımki sizi sadece dinlemek değil,yazdığınızı okumakta en az o kadar keyifli.Alıştığımız keyifli ve dolu dolu olan söylemlerinizden sonra mesajını kesin ve estetik bir şekilde ortaya koyan yazınızda bende hayranlık uyandırdı.Teşekkürü borç bilirim...
yavuz 2007-05-31 23:05:09 Bildir!
Merhaba Hocam. İster kısa ister uzunca bu köşe yazılarınız ile engin bilgi birikiminizden istifade edecek olmaktan dolayı mutluyum.
emre_1903 2007-05-28 22:43:04 Bildir!
2. yazın için fena değil daha güzel olabilirdi
Kullanıcı Adı:
Parola:
Bilgi Hatırlatma Yeni Üyelik
İletişim | Kullanım Şartları | Reklam Bilgileri | Tüm Üyeler | Ne Nasıl Yapılır? | Arama | RSS | Twitter | Facebook | Youtube

Son Üyeler: busbus, siyamiaytar, 1234123123123, Siyami, australiaescortspage,
Son Oturumlar: